UE are 'capacitatea' de a rezolva criza zonei euro

Data publicarii: 05-06-2012 | International

Presedintele american, Barack Obama, considera ca 'europenii au capacitatea de a actiona pentru rezolvarea' crizei din zona euro, a afirmat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, citat de AFP.

'Presedintele considera ca europenii au capacitatea de a actiona pentru a rezolva situatia si ca au luat deja masuri importante', a declarat Carney in cursul cotidianului briefing de presa. 

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane a adaugat ca 'se mentin riscuri serioase si nu incape indoiala ca pietele raman sceptice' in privinta masurilor luate pana in prezent. 'Consideram, deci, ca trebuie luate si alte masuri', a insistat Carney. 

Pe de alta parte, el a indicat ca in cursul 'consultarilor ce au loc cu regularitate' cu partenerii sai europeni, Statele Unite au adus in discutie 'lectiile invatate din exprienta' americana a crizei. 

Astfel, potrivit lui Carney, Washingtonul a discutat cu partenerii sai europeni despre 'hotararile dificile' luate de SUA, cum ar fi salvarea bancilor cu fonduri publice, decisa la sfarsitul lui 2008. Purtatorul de cuvant a adaugat ca responsabili de pe ambele maluri ale Atlanticului au discutat despre modul in care 'anumte lectii invatate in SUA ar putea fi aplicate in Europa'. 

Potrivit unui responsabil din cadrul Trezoreriei americane, 'liderii europeni par sa actioneze cu un sentiment intarit al urgentei'. 

'Speram sa vedem Europa actionand mult mai repede in saptamanile ce urmeaza, in special odata cu apropierea summitului G20 din Mexic', prevazut pentru 18 si 19 iunie, a declarat acest responsabil sub protectia anonimatului. 'In acest interval de timp, va fi deosebit de important sa se actioneze pentru consolidarea sistemului bancar european', a subliniat el. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: